Industriële machines en werktuigen

In de transport en industriële sector wordt dagelijks gebruik gemaakt van de meest uiteenlopende machines. Onder andere Heftrucks, Bulldozers, trekkers en diepladers. Grote, zware machines die gebruikt worden op locaties waar meestal veel mensen aan het werk zijn. Als je van plan bent om een heftruck te kopen dan is het van belang om goed op de veiligheidsvoorschriften te letten. Jaarlijks gebeuren er helaas honderden ongevallen met een vorkheftruck in Nederland. Hoe beperk je de risico’s voor het werken met een vorkheftruck? Een heftruckcertificaat is niet verplicht maar een goede rijvaardigheid is wel gewenst. Uiteindelijk is de heftruckchauffeur degene die de vorkheftruck bestuurt en moet hij de heftruck veilig bedienen. Veel heftruckongevallen worden veroorzaakt door een rijvaardigheid die te wensen over laat. Het is zinvol dat je voordat je een heftruck gaat besturen een veiligheidscursus volgt. Op deze manier heb je er alles aan gedaan om ongelukken te voorkomen.

Wat is een heftruck nu eigenlijk?

Iedereen heeft wel een bepaald beeld van een heftruck maar waar worden ze nu eigenlijk precies voor gebruikt? Een heftruck is een aangedreven industriële truck welke gebruikt wordt om materialen te transporteren door middel van het plaatsen van stalen vorken onder de last. Vaak zijn het pallets in een magazijn die verplaatst moeten worden maar een heftruck kan van alles tillen en verplaatsen. De heftrucks zijn een onvervangbaar middel van transport voor vele fabrieken en magazijnen geworden. Zelfs hele zware lading kan de heftruck aan. Heftrucks worden ingedeeld voor een gespecificeerd maximum gewicht en voorwaarts zwaartepunt. Deze informatie is meestal te vinden op een door de fabrikant verstrekte naamplaat, de lading mag de aangegeven specificaties niet overschrijden. In een doorsnee werkomgeving hebben heftrucks een laadcapaciteit van 1 tot 5 ton. Dat is geen gewicht dat je met mensenhanden kan evenaren. Omdat de heftrucks een flinke aanschafprijs hebben is het wellicht zinvol om op zoek te gaan naar een Heftruck occasion.

De machines van de toekomst

De toekomst van de machine industrie is afhankelijk van nogal wat factoren. Langzamerhand worden de lockdowns en productiebeperkingen opgeheven, waardoor de sector de toeleveringen, bestedingen en investeringen weer kan opstarten. De toename van gasverbruik laat zien dat de productie in de chemische industrie weer toeneemt. De coronacrisis kan ervoor zorgen dat bedrijven minder risico’s gaan nemen met de toelevering. Dit kan leiden tot meer bedrijvigheid, productie en werkgelegenheid. Ook de technologische ontwikkelingen zullen gewoon doorgaan. De machines voor de transport en industrie sectoren zullen steeds geavanceerder worden en met hun tijd meegaan. Ook hier zullen de robottechnieken langzamerhand gaan overheersen. De productieprocessen kunnen hiermee versneld worden.

Geef een reactie