What is palm oil? Ontdek alles over dit bijzondere en veelzijdige product

Een veelgestelde vraag is "What is palm oil?" Palmolie is een bijzondere olie die veelzijdig gebruikt kan worden. Het is de meest gebruikte vorm van plantaardige olie wereldwijd. Vandaag de dag vind je dit product terug in bijna 60 procent van alle samengestelde producten in de supermarkten. Het wordt ingezet voor vele doeleinden, zoals het fabriceren van koekjes en margarine. Je kan met plantaardige palmolie zoveel, je kan het zo gek niet bedenken. Een veelgehoord standpunt is dat palmolie voor ontbossing zorgt. Dit is niet zo vreemd, want helaas wordt er veel gebruik gemaakt van een niet duurzame manier van produceren. Vele grote en kleinere bedrijven hebben ontdekt dat palmolie een gewild product is.

Palmolie

What is palm oil? Palmolie is met 35 procent wereldwijd één van de meest gebruikte vormen van plantaardige olie. Voor 10 procent van deze olie heb je al genoeg landbouwgrond. De opbrengt per hectare ligt erg hoog. Helaas wordt er vaak op een niet duurzame manier palmolie geproduceerd en verbouwd. Dit is nergens voor nodig, aangezien dit makkelijk op een duurzame manier kan gebeuren. Hiermee kunnen tropische bossen en hun biodiversiteit makkelijk beschermd worden. Op deze manier is er geen ontbossing meer nodig en creëert het kansen voor vele kleinere boeren in de gehele wereld. Om te zorgen dat er duurzaam geproduceerd wordt is er een internationaal palmolie platform opgericht. Een aantal grote en kleinere NGO’s zijn hiervan onderdeel. Van oorsprong is het opgericht als een samenwerkingsverband tussen de industrie en maatschappelijke organisaties.

Duurzame palmolie is het uitgangspunt

Om duurzame palmolie te produceren is het van belang dat juist de kleinere boeren beter worden geïnformeerd. Er zijn tegenwoordig veel overheidsinitiatieven en acties, maar met name de grotere plantages hebben hier toegang toe. Het is belangrijk dat dit ook bereikbaar wordt voor de kleinere boeren, en deze hebben training nodig om zo te zorgen dat ze deze olie op een duurzame manier produceren en ontbossing niet bevorderen, maar juist tegengaan. Het internationale platform RSPO heeft verschillende principes en criteria, zoals dat het op geen enkele manier tot ontbossing mag leiden, werknemers een eerlijk loon ontvangen, bescherming bieden aan kwetsbare groepen en betere leef- en werkomstandigheden voor de werknemers. Daarnaast zijn er ook nog verschillende certificeringen waaraan herkend kan worden dat de palmolie duurzaam geproduceerd wordt.

Geef een reactie