Kun je geld lenen zonder BKR registratie?

Vrijwel iedereen leent geld en leent geld uit. In het dagelijks leven is geld lenen of uitlenen vrij normaal geworden. Met een paar tikken heb je een Tikkie verstuurt of betaalt en is er geen sprake meer van een schuld. Wanneer we geld lenen voor een grote uitgave, dan lenen we vaak bij een bank. Niet iedereen kan zomaar geld lenen, er zitten behoorlijk wat regels aan vast. Ook moet je rekening houden met de rente die je over het geleende bedrag betaalt. Je wilt natuurlijk voor de laagst mogelijke rente een lening afsluiten, maar ook de voorwaarden om boetevrij af te lossen en bijkomende kosten mag je niet vergeten. En dan is daar nog de BKR registratie. Waar je allemaal mee te maken krijgt als je geld gaat lenen lees je hier.

Waarom geld lenen?

Een lening afsluiten doe je natuurlijk niet zomaar. Als je een grote uitgave wilt doen of moet doen, dan is het een logische eerste stap om hiervoor te gaan sparen. Maar soms is een uitgave zo groot dat je deze niet alleen kunt doen. Zo kunnen de meeste mensen niet zomaar een huis kopen. Daarom maken zij vaak gebruik van een hypotheek. Dit is een lening voor de aanschaf van een huis. Maar een lening kan ook nodig zijn voor bijvoorbeeld een verbouwing. Omdat dit vaak als investering wordt gezien is het gemakkelijk om hier een lening voor af te sluiten. Verder kun je een lening afsluiten wanneer je een studie of cursus wilt volgen, een auto wilt kopen of simpelweg niet kunt rondkomen van je maandselijks budget.

Geld lenen

Misschien wel de makkelijkste manier van geld lenen is privé lenen. Hierbij leen je geld van een bekende, zoals een familielid of goede vriend. Belangrijk is om wel duidelijke afspraken op papier te zetten over het totaalbedrag, de uiterste termijn van terugbetalen en de maandelijkse aflossing. Niet iedereen kan geld lenen bij een bekende, dan kun je bij de bank terecht. Elke bank heeft een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat ze je een lening geven. Laat je hierover goed informeren. Geld lenen bij grootbanken is bijvoorbeeld al vaak behoorlijk duurder dan via gespecialiseerde kredietaanbieders.

BKR

Je zult je waarschijnlijk wel afvragen hoe het precies zit met de BKR registratie. Kun je bijvoorbeeld zomaar 8000 euro zonker bkr registratie lenen? Stichting BKR registreert de data van alle kredietverstrekkers in Nederland. Alle leningen die iemand afsluit worden dus in kaart gebracht en inzichtelijk gemaakt aan andere instanties. Zo wordt het opgeslagen of je rood kunt staan op je lopende bankrekening, of je een creditcard hebt en welk telefoonabonnement je hebt afgesloten. Op basis van de BKR toetsing bepaalt een kredietverstrekker of je een lening kunt krijgen. Als je BKR geregistreerd bent betekent dit niet dat je automatisch geen lening meer kunt krijgen, maar een lening zonder BKR registratie zal dus niet mogelijk zijn.

Geef een reactie