3 tips bij het kiezen van een nieuwe auto

Het kiezen van een nieuwe auto kan een behoorlijke opgave zijn. Ga je voor hetzelfde merk en model als dat wat je had of kies je juist iets volledig anders? En kies je misschien wel voor elektrisch rijden? Ga je een auto kopen of leasen? Allemaal keuzes waardoor je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Met zoveel merken en modellen wordt de keuze je gewoonweg niet makkelijk gemaakt. Toch zijn er een aantal factoren waar je sowieso rekening mee moet houden wanneer je gaat kijken voor een nieuwe auto en die jouw zoektocht iets eenvoudiger maken.

 

Merk en uitvoering

Het kan goed zijn dat je al voorkeur hebt voor een bepaald merk. Je hebt er bijvoorbeeld al goede verhalen over gehoord, droomt hier al langere tijd van of je hebt met dit merk al wat kilometers gemaakt op de weg. Is het merk niet je belangrijkste criterium, dan kun je zoeken op andere factoren. Denk hierbij aan veiligheid, brandstofverbruik, energielabels, een hoge instap of bijvoorbeeld ruimte voor kinderzitjes. Dit is natuurlijk erg afhankelijk van het gebruik dat je van de auto wilt gaan maken. Rij je er bijvoorbeeld vooral korte ritjes mee naar je werk en de school van je kind, dan zal een ander type geschikt zijn dan wanneer je lange afstanden door een bergachtig gebied gaat rijden. Daarnaast is het nooit verkeerd om te kijken welke extraatjes er bij een auto worden geboden, zoals airconditioning of climate control, een automatische versnellingsbak of lederen bekleding.

 

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland. Hoewel er nu nog niet super veel elektrische auto’s in het land rondrijden, is het helemaal niet verkeerd deze optie toch te overwegen. Elektrisch rijden houdt simpelweg in dat je schoner, stiller en met minder CO2-uitstoot rijdt dan rijden op benzine, diesel of gas. Een elektrische auto stoot namelijk 40% minder CO2 uit, waarmee je bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit en een schoner land. Omdat de elektrische auto zijn opmars doet, worden er steeds betere types gemaakt. Zo gaan de accu’s langer mee en staan er meer laadpalen langs de weg. Ook wordt het betaalbaarder, toegankelijker en gebruiksvriendelijker.

 

Kopen of leasen?

In plaats van de aanschaf van een nieuwe auto, kun je ook besluiten een auto te gaan leasen. Bij een auto leasen betaalt je een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij. Je kunt kiezen uit private lease, short lease of financial lease. Bij private lease ga je een langdurig contract aan en ben je allrisk verzekerd. Je betaalt dus alleen de benzine en je hoeft je niet druk te maken over belastingen, afschrijvingen, reparatie, onderhoud en pechhulp. Short lease werkt via hetzelfde concept, maar voor een kortere periode. Bij financial lease betaal je een aanbetaling en iedere maand een vast bedrag totdat je de auto hebt afgekocht. Je bent dan economisch gezien direct eigenaar van de auto, juridisch gezien blijft de leasemaatschappij eigenaar totdat je de laatste termijn hebt betaald.

Geef een reactie